Tadeusz Kantorra emlékezünk

25.03.2015. | Reflex3 szerkesztőség

Tadeusz Kantor rendkívül sokoldalú, szenvedélyes, és öntörvényű művész: rendező, díszlettervező, festő, színházi szakíró, a Halálszínház megalapítója. Idén 100 éves, ezért a Reflex3 szervezői fontosnak tartották, hogy korszakalkotó munkásságának emléket állítsanak. A Lábas Ház ad otthont a centenáriumnak, ahol az érdeklődők a fesztivál ideje alatt Kantor előadásaiból készült fotókiállítást láthatják, ezt három tévészínházi felvétel vetítése követi. Az eseménynyitó vetítés – melyen az emblematikus Halott osztály című előadást tekinthettük meg – különlegességeként a krakkói Cricot2 színház egykori színészeivel, a rendező Kantor munkatársaival ismerkedtünk meg. Az esemény létrejöttét és a Lengyel Televízió által rögzített felvételeket bukaresti Lengyel Intézet közreműködésévels sikerült Sepsiszentgyörgyre hozni. Március 24-én a Wielopole, Wielopole című előadás-felvételt tekinthették meg az érdeklődők.

Kantor számára a halál világa maga az örökkévalóság, az abszolút és tiszta; az élet szféráját ezzel szemben tisztátalannak érezte. Előadásainak karmester- és szertartásmestereként maga is színházi jelenség: fekete öltönyös, fehér inges jelenléte minden alkotását egyszeri és megismételhetetlen eseménnyé tette.

A Wielopole, Wielopole című előadás visszatérő motívuma a családi otthonba való képzeletbeli visszatérés. Egy letűnt világ alakjai támadnak fel, akik nemcsak Kantor életét, hanem népe, a Krakkó melletti Wielopole falunak a szenvedéstörténetét is hordozzák. Kantor csak fényképről ismerte édesapját, így egy kép, a mozdulatlanságba dermedés minduntalan a halál jelévé válik színpadi rendezéseiben, és így tovább élhet. E kettősségben teatralitást fedezett fel, sokkoló hatást, melyet az élet és a halál instabil határhelyzete vált ki az emberből, a nézőből.

A következő előadás, a Ma van a születésnapom című produkció vetítésére 26-án, 17 órai kezdéssel kerül sor, szintén a Labás Házban.

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda