Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe, RO

William Shakespeare: HAMLET

Regia: László Bocsárdi
adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany

Teatrul Tamási Áron, Sala Mare
sâmbătă 03/28 orele 19:00

2 ore și 45 de minute cu o pauză
În limba maghiară, cu subtitrare în limba română şi engleză
Spectacolul a fost realizat în coproducţie cu Teatrul Cetăţii din Gyula, Ungaria

Spectacolul este o aventură a descifrării de sensuri / a interpretării, care relevă adâncimea universului hamletian, un univers ce poartă amprenta stilului bocsárdian – amestec de viziuni traversate de emoţie, dar şi de ironia inerentă unei priviri detaşate faţă de lumea „ieşită din matcă” din tragedia lui Shakespeare. Regizorul merge pe urmele fiecărui personaj, cu adevărul şi dreptatea lui, care îi legitimează gesturile şi din perspectiva cărora sunt refăcute toate întâmplările. Prins în mijlocul acestei complicate ţesături de pasiuni şi adevăruri personale, Hamlet e pe cale să piardă drumul către adevărul pentru care se zbate.

László Bocsárdi  (născut 1958)
Regizorul şi directorul de teatru László Bocsárdi este unul dintre cei mai importanţi creatori de teatru din România, precum şi din Ungaria. Datorită poziţiei sale speciale, la întâlnirea dintre două culturi teatrale, Teatrul Tamási Áron a reuşit performanţa de a îmbina elemente stilistice din teatrul românesc, dominat de simboluri şi metafore vizuale, cu viziunea mai realistă şi raţională a culturii teatrale maghiare. Teatrul din Sf. Gheorghe este una dintre cele mai importante instituţii ale culturii teatrale maghiare, spectacolele sale fiind apreciate de critica de specialitate din România şi din Ungaria.

În spectacolul lui László Bocsárdi şi în magnifica, perfecta interpretare a lui László Mátray, Hamlet nu e nici romantic (nu are cărţi în mână, nu citeşte, nu se lansează în tirade), nu e nici nebun şi nici nu încearcă prea tare să simuleze nebunia. E şi el lucid, ştie că are de îndeplinit o misiune, tot la fel cum ştie că nu o poate îndeplini oricum.
Mircea Morariu, Câtă simplitate atâta artă, Adevărul

Da, simplitatea e cuvântul ce defineşte cel mai bine spectacolul Teatrului “Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. (…) O simplitate magnifică din care se plămădeşte arta.
Mircea Morariu, Câtă simplitate atâta artă, Adevărul

László Bocsárdi a ales soluţia mai simplă, nu din cauza dorinţei sale de a scăpa de bătaie de cap, ci pentru că de multe ori simplitatea înseamnă mult mai mult. Chiar această căutare a simplităţii cu sens, a simplităţii cu multe înţelesuri este scopul principal al montărilor lui Bocsárdi, motiv pentru care spectacolele sale, inclusiv Hamlet, devin nu doar fireşti aventuri teatrale, ci creaţii artistice care te provoacă la reflexie, la căutarea unor răspunsuri esenţiale referitoare la existenţa noastră.
E prea devreme pentru concluzii, dar Hamlet este un spectacol prin care Bocsárdi se apropie de cel mai înalt vârf al carierei sale de regizor.
Péter Váry O.: Despre viaţă şi alte bagatele, Háromszék

Bocsárdi nu oferă răspunsuri concrete, se sprijină pe senzaţii şi instincte, folosirea unor elemente regizorale nu poate fi argumentată raţional, pentru că încearcă să găsească modalităţi de exprimare a unor sentimente. „Cada este un obiect din realitate, un spaţiu pentru omul ce-şi caută un refugiu”, şi mesajul devine general chiar datorită acestui obiect banal. Celălalt element important al decorului este perdeaua de nailon, parţial transparentă, care ajută la percepţia acelei frontiere dintre vis şi realitate, dar se leagă şi de cadă. Intenţia regizorului a fost ca elementele din spaţiu să nu pară decor. Şi hainele sunt de astăzi, datorită acestui fapt, povestea se apropie şi mai mult de noi. Regizorul încearcă să creeze prin toate mijloacele scenice senzaţia de realitate. Din acest motiv şi spaţiul de joc este lărgit, pentru că, ne spune chiar regizorul, „spectatorul nu este un simplu spectator, mai degrabă este un martor al întâmplărilor.
Iringó Tóth Gödri: Hamlet în cada de baie, Erdélyi Napló

Distribuţia:

Hamlet / Fortinbras: László Mátray
Claudius: Tibor  Pálffy
Polonius: László Szakács
Gertrude: Annamária D. Albu
Ophelia: Ágnes Benedek
Laertes: József Kolcsár
Horatio: Bence Kónya-Ütő
Duhul: Levente Nemes
Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi
Guildenstern: Attila Diószegi
Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó
Al doilea gropar: Gábor Erdei

Dramaturgia: Rita Sebestyén
Scenografia: József Bartha
Costume: Judit Dobre Kóthay
Muzica: Bence Kónya-Ütő
Regia tehnică: Edit V. Bartha
Sufleur: Szende Gazda

www.tamasitheatre.ro

sticker

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU
18-30 MARTIE | 2015

Sfântu Gheorghe | Romania
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Întâlnire spectatori-actori | Miranda

Miranda

Miranda