Institutul Polonez, Bucureşti, RO

CENTENAR TADEUSZ KANTOR

Centenarul Tadeusz Kantor cuprinde o Expoziţie de fotografii din opera regizorului polonez și proiecţii cu trei spectacole de teatru TV.

Casa cu Arcade
03/26 joi orele 17:00

Fotografia ucide oamenii – Expoziţia de fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor este semnată de artistul fotograf Romano Martinis. În anul 1969, el a fost primul fotograf de scenă care a documentat creaţia teatrală a lui Tadeusz Kantor. Colaborarea lor a durat douăzeci de ani, până la moartea regizorului. Datorită calităţii şi completitudinii imaginilor sale, fotografiile de scenă reprezintă un document unic, care contribuie la înţelegerea rolului important pe care l­a avut Tadeusz Kantor în viaţa culturală a secolului douăzeci.

Expoziția va fi deschisă pe întreaga durată a festivalului.

ASTĂZI ESTE ZIUA MEA

Regia TV: S. Zajączkowski, 1991
Proiecție
1 oră și 20 de minute
Proiecția este subtitrată în limba engleză.

În ultimul său spectacol, Kantor încearcă o eliberare a operei sale de propria persoană, aceasta rămânând în acelaşi timp pe tărâmul experienţei profund subiective. Astăzi este ziua mea, ca şi celelalte piese ale ciclului, trebuia să-l aibă pe scenă pe regizor, contemplând şi controlând palimpsestul de imagini reprezentat prin trei rame de tablou. Dar premiera a avut loc la doar câteva săptămâni după moartea lui Kantor. Închegându-se până la urmă în jurul acestei tulburătoare absenţe, spectacolul devine el însuşi un tablou viu, de o forţă devastatoare.

Tadeusz Kantor (1915 Wielopole – 1990 Cracovia)
Tadeusz Kantor a fost regizor de teatru, actor în propriile producţii, autor de happening-uri, teoretician al artei şi pictor polonez. Kantor a urmat Academia de Arte Frumoase din Cracovia. Printre cele mai cunoscute spectacole realizate de Tadeusz Kantor se numără “Clasa moartă” (1975), „Wielopole” (1980), „Să piară artiştii” (1985), „Nu mă voi întoarce niciodată” (1988), despre care regizorul spunea că reprezintă „răspunsul său artistic la istoriile oficiale legitimate de secolul XX: deportări în masă, ideologii, războaie şi crime, ca şi la procesul de depreciere a valorii reprezentării tradiţionale“.

http://www.culturapoloneza.ro/

sticker

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU
18-30 MARTIE | 2015

Sfântu Gheorghe | Romania
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Întâlnire spectatori-actori | Miranda

Miranda

Miranda