Institutul Polonez, Bucureşti, RO

CENTENAR TADEUSZ KANTOR

Centenarul Tadeusz Kantor cuprinde o Expoziţie de fotografii din opera regizorului polonez, proiecţii cu trei spectacole de teatru TV şi o întâlnire cu actorii Teatrului Cricot2, Andrzej şi Teresa Wełmiński.

Casa cu Arcade 
joi 03/19 orele 18:00
Expoziție de fotografie, vernisaj

 

Fotografia ucide oamenii – Expoziţia de fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor este semnată de artistul fotograf Romano Martinis. În anul 1969, el a fost primul fotograf de scenă care a documentat creaţia teatrală a lui Tadeusz Kantor. Colaborarea lor a durat douăzeci de ani, până la moartea regizorului. Datorită calităţii şi completitudinii imaginilor sale, fotografiile de scenă reprezintă un document unic, care contribuie la înţelegerea rolului important pe care l­a avut Tadeusz Kantor în viaţa culturală a secolului douăzeci.

Expoziția va fi deschisă în întreaga durată a festivalului.

CLASA MOARTĂ

Regia TV: A. Wajda, 1976
Proiecție
1 oră și 12 de minute
Proiecția este subtitrată în limba engleză.

Amintiri din vremea copilăriei, permanenta evocare a sentimentului omniprezent al morţii sunt materialele din care este construită Clasa moartă, această “maşinărie teatrală” perfectă a memoriei. Cu acest spectacol Kantor a împins poetica sa de avangardă în faza ei finală, numită “Teatrul morţii”. Considerat de critici o operă totală de artă, spectacolul, care a avut mai mult de 1000 de reprezentaţii în diferitele teatre ale lumii, nu a fost niciodată documentat în totalitate, cu excepţia acestui material realizat de Andrzej Wajda.

Tadeusz Kantor (1915 Wielopole – 1990 Cracovia)
Tadeusz Kantor a fost regizor de teatru, actor în propriile producţii, autor de happening-uri, teoretician al artei şi pictor polonez. Kantor a urmat Academia de Arte Frumoase din Cracovia. Printre cele mai cunoscute spectacole realizate de Tadeusz Kantor se numără “Clasa moartă” (1975), „Wielopole” (1980), „Să piară artiştii” (1985), Nu mă voi întoarce niciodată (1988), despre care regizorul spunea că reprezintă „răspunsul său artistic la istoriile oficiale legitimate de secolul XX: deportări în masă, ideologii, războaie şi crime, ca şi la procesul de depreciere a valorii reprezentării tradiţionale“.

Actorii Andrzej Wełmiński és Teresa Wełmińska au fost implicaţi în toate realizările şi turneele Teatrului Cricot2. Din 1990, cei doi actori valorifică experienţa colaborării cu Tadeusz Kantor prin susţinerea de conferinţe şi workshop­uri.

http://www.culturapoloneza.ro/

sticker

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU
18-30 MARTIE | 2015

Sfântu Gheorghe | Romania
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Întâlnire spectatori-actori | Miranda

Miranda

Miranda