És Pedofsky jelent…

A Pintér Béla Társulat Titkaink című előadása azt mutatja meg, hogy a titkok, amiket az ember őriz, ha kiderülnek, hogyan hatnak a körülötte levők életére. Ráadásul a közeg, amiben ez történik, a magyar szocialista rendszer, lecsap ezekre a titkokra, és ellene fordítja őket. Többször is elhangzik a mondat: „Hát, bizony vannak titkaink!”, amit a szocialista rendszer képviselői mondanak ki.

A táncház mozgalom Magyarországon a szabadság és az önkifejezés eszköze, illetve a rendszer ellenes szervezkedés helye volt a ’70-es évek végén, ’80-as évek elején. Ebben a történetben is ezt a szerepet tölti be: az előadásban élőzene szól, és így hangzanak fel az ismert népdalok, amik a történetnek nem csak hangulati aláfestést adnak, hanem reflektálnak a színpadon történő eseményekre, fokozva azok szörnyűségét. Tatár Imre, a szabadság helyeként éli meg ezt a mozgalmat, és itt próbálja Balla Bán Istvánt is beszervezni a Vasfüggöny című, szamizdat lap szerkesztőségébe.

Szokványos táncházi helyzettel indít az előadás: kezdésnél a színészek sorra jönnek be a színpadra, táncot tanulnak, majd pedig népdalt gyakorolnak. Ahogy haladunk előre a történettel, a hatalom egyre inkább beférkőzik az emberek életébe, megszűnik a magánélet, a titkok kezdenek kiderülni. A szereplők nem mennek ki a takarásba, hanem a színpad két szélén ülve bent maradnak, mintegy szenvtelenül szemlélve az eseményeket, tudva és látva mindent.

A két gyerekszereplőt alakító színésznő fegyelmezetten és mindenféle klisé nélkül játszik. A Timikét játszó Enyedi Éva és a Tatár Ferencet alakító Stefanovics Angéla minimalista és érzékletes játékmódjában a gesztusok és felütések hitelesen gyermekiek.

Az előadásban érzékenyen adagolják az információt, sokszor nevetségessé válik a lassúság és sejtetés, azonban mikor rájövünk, hogy miről van szó, lefagy a mosoly az arcunkról. Ilyen jelenet Balla Bán István vallomása Dr. Szádeczky Elvirának, a pszichológusnak, hogy pedofil vágyai vannak az élettársa hétéves kislánya, Timike iránt. Szépen felépített jelenet, először mindenki arra gondol, Pista egy másik nőbe szeretett bele, majd arra, hogy a férfinak homoerotikus vágyai vannak. Ezen még nevet a közönség. Majd amikor kiderül, hogy egy kislányról van szó, síri csend lesz. És ez a finom adagolás jellemző végig az előadásra. Később jövünk rá arra is, hogy a férfi már kiélte vágyait a kislányon, noha azt hazudta a pszichológusnak, hogy nem nyúlt hozzá, és bár bűntudata van miatta, nem tud ellenállni neki. Arra is később jövünk rá, hogy a besúgók a táncházban is jelen vannak, az elvtársak tudnak Balla Bán hajlamairól, és beszervezik őt is, hogy jelentsen Imre barátjáról, aki a Vasfüggöny című szamizdat lap szerkesztője. István retteg attól, hogy kiderülhet a titka, így belemegy, besúgó lesz. Nem akar ártani barátjának, megpróbál semmitmondó jelentéseket írni. Ám ez a jelentés végül is, Balla Bán akaratán kívül, tragédiába illő végzetszerűség folytán lebuktatja Imrééket, akik a hatalom elleni szervezkedés miatt börtönbe kerülnek.

Az előadás erős társadalomkritika, megmutatja azokat a jelenségeket, amelyek a poszt-kommunista országokban még mindig problémát jelentenek, hiszen a mai napig nem tisztázott az ügynökkérdés. Ezért történhet meg az, hogy Bea és Szujó, akik az előző rendszer kiszolgálói voltak, a mostani rendszerben mégis hatalmi pozícióból dönthetnek közérdekű kérdésekről. Ráadásul groteszk módon, éppen arról az alapítványról döntenek, amely a Balla Bán István emlékére alapított díj, amely a tíz év alatti tehetségek segítését szolgálja.

Az előadás képei költőiek, fotó-szerűek, mint a zárókép is, ami az addigi fekete-fehér hatású látvány helyett, amikor elérünk a jelenbe, egy színes „fénykép” készül, a közös tablóba beállt politikusokról és a díjazottakról.

A díszletet jelentő hatalmas magnó rányomja a bélyegét az előadás hangulatára, azt érzékelteti, hogy egy szó sem hangozhat el anélkül, hogy azt ne rögzítsék, és később majd kielemezzék. A Hatalom így beköltözhet a pszichológusi rendelőkbe, a táncházba, a hálószobákba is akár. És a titkok, amik elhangzanak, felhasználhatók lesznek mindenki ellen.

Orbán Bernadette

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda