Beszámoló

REFLEX3 Nemzetközi Színházi Fesztivál Sepsiszentgyörgy, 2015. március 18-31.

A vihar utáni csend

Véget ért az idei Reflex – nem kávézunk többet a büfében, nem száműzetünk ki cigizni az esőbe, és hiába is keresnénk szemünkkel az immár ismerőssé nézegetett fesztiválarcokat. Megtapsoltuk az utolsó előadást is, az Oskaras Koršunovas rendezte Mirandát.

A színház mint sziget

“Színészeink, mondtam, mind szellemek;  most szétoszoltak a levegőbe…” Shakespeare, A vihar

A mentorálás egyfajta kísérés

A Refelx3 szakmai műhelye, az In/ Between Reflex(ions) lebonyolítására a Játéktér színházi folyóirat Mentor programját kérte fel. A fiatal szakíróknak szánt workshop fontossgágáról, módszereiről és fesztivál alatti tapasztalatairól Boros Kinga, szakíró, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanárát, a workshop szakmai irányítóját kérdeztük.

Még sosem volt ilyen jól nevelt közönségünk

Nemcsak a színház reagál rendkívül gyorsan és élénken a körülöttünk lévő áramlatokra, változásokra, a maga absztrakt és áramló természete szerint a zenei világ is tükrözi a kortárs európai kulturális életérzést. A Reflex3 zenei kereteit két, műfajában is egyedi zenekar rajzolta meg: a fesztivál kiindulóPONTja az ausztriai radio.string.quartet koncertje adta, a zárónap előtt pedig a berlini […]

Hangzó színház

A Reflex3 a rádió hullámhosszán is tükröz Már hagyománynak nevezhető, hogy a Reflex idején a Sláger Rádió és a Tamási Áron Színház közös műsora, a Színházi tükör napi különkiadással jelentkezik a fesztiválról.

Kampf, avagy karmesterjáték

A körülfogott világ, amiről a Kampf című előadás képet ad egy piros sávval keretezett térben bomlik ki. Nemcsak a figyelmet magára vonó vörös tiltó sáv, boksz-ring képez keretet az előadásban, hanem a karmester is, aki szemmel láthatatlan láncon, idegszálon mozgatja a tömeget.

A hagyományok ünnepe

A Reflex fesztivál, ami elsősorban az új színházi törekvések Sepsiszentgyörgyön való felmutatását tűzte ki célul, beemel a műsorába egy olyan előadást is, ami igencsak hagyomány-centrikus, a kortárs helyett a valamikorit, a kivételes helyett a tradicionálist hangsúlyozza, az újszerű helyett a saját, régi értékekhez vezet vissza.

Kisszínházi fogások a Játéktérben

Stílusosan felolvasószínházzal kezdődött szombat este a Játéktér színházi folyóirat tavaszi lapszámának bemutatója a Tamási Áron Színház kávézójában.

Túl, merre?

A Reflex3 előadásainak közös pontja, hogy kortárs módon reagálnak a világ őrületére. Színházzal válaszolnak, színházban gondolkodnak, ugyanakkor a színházról is reflektálnak.

 A színházi tükrözések találkozópontján a színház önmagára is rákérdez

A sepsiszentgyörgyi Reflex3 Nemzetközi Színházi találkozó eltérő színházkultúrában született előadásainak közös pontja a színházi önreflexió.

Kollektív, mégis egyedüli

A Szentivánéji álom kapcsán az álom és valóság határvonalán felcsillanó szerelemre gondolunk, ami megváltoztat, szokatlan helyzetekbe kényszerít, a szeretett személy szolgájává bilincsel.

Krzysztof Warlikowski színházi világnapi üzenete

A Színházi Világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet hozta létre abból az elgondolásból, hogy kifejezze a színház közösségi, nemzeteket és embereket összefogó erejét.

A hetedik, avagy hogyan fogy el az ember

A kezdőkép az abszurd színpad erejével hat, Beckett és Ionesco figuráit idézi – az egymás mellett ülő, karikás szemű, viaszarcú, szürke gubóba tekert férfi és nő bájosan cseveg a mindennapokról, politikáról, a majdmegmutatoménahatalomnak kicsinyes dühéről és a gyermekszületésről.

És Pedofsky jelent…

A Pintér Béla Társulat Titkaink című előadása azt mutatja meg, hogy a titkok, amiket az ember őriz, ha kiderülnek, hogyan hatnak a körülötte levők életére.

Ha te tudnád, amit én…

A Reflex3 színpadán ezúttal titkainkkal nézünk szembe.  A fesztivál válogatott előadásai határozott látleletet adnak korunkról, az újvidéki végopera után, Pintér Béla és Társulata csak fokozza a keresztmetszet erejét.

Coffee, connecting people

Bárki el tudja képzelni a Moliendo Café hangulatát, aki kávézott már egyedül, bámulva a betoppanó embereket, és elcsípve egy-egy pillanatot az életükből.

Tadeusz Kantorra emlékezünk

Tadeusz Kantor rendkívül sokoldalú, szenvedélyes, és öntörvényű művész: rendező, díszlettervező, festő, színházi szakíró, a Halálszínház megalapítója.

A kávé csak ürügy

A találkozások, szertartások és a színház megvalósulásához szükség van egy ürügyre, a hitünkre és kíváncsiságunkra. A Temesvári Csiky Gergely Színház és az Állami Német Színház közös produkciójának, a Moliendo café-nak egy végtelenül népszerű használati cikk, a kávé az ürügye.

Átmenet a feketébe

A színház keretét ismét a létezés keretévé növeli egy erős és a színházi formákkal bátran fogalmazó produkció. A Reflex3 színpadán ismét egy olyan előadást láttunk, melynek van véleménye a világról. Szenvedélyesen állít. Nem kérdez, kijelent.

Láthatatlan dramaturgia

A gdański Dada von Bzdülöw Színház az egyik legismertebb lengyel mozgásszínházi műhely, ami a folytonos kutatás és keresés jegyében teret biztosít az alkotók ötleteinek, érzéseinek kifejezésére. A Reflex3-ra az Láthatatlan duettek című produkcióval érkeztek.

Hogy szerettek ti, emberek? – Sirály, a Szerb Nemzeti Színház jelensége

Állva tapsoljuk egymást a hét órás előadás végén, fokozott ritmusban lüktet a köszönet, hogy részesei lehettünk egymás életének. Mintha nem engednénk el ennek a kapcsolódásnak erejét. A tapsban együttes ritmus, közösség születik, olyan emberek közössége, kiknek van ideje megismerni és befogadni, van türelme megvárni és odaadni, és van figyelme a közös időben.

A versből fakadó játék

Saját bevallásuk szerint is lelkük csücske a Cimborák Bábszínház alkotóinak a Verstől versig hajt a csordás című legfrissebb előadásuk, amely Kányádi Sándor verseire épül, felhasználva a népi játékok és népzene ritmusait, de képi világa táplálkozik az archaikus népszokásokból és szimbólumokból, és szívesen nyúl a vaskosabb népi humorhoz is.

Felébresztik a bennünk élő gyermeket

Kiskamaszoknak szól, de felnőtteket is elgondolkodtat, tulajdonképpen mindenkit önelemzésre késztet a Cimborák Bábszínház Kire ütött ez a gyerek című előadása. A Janikovszky Éva szövegeire épülő, hiánypótló produkció ötlete onnan származik, hogy az alkotók észrevették: a gyerekszínjátszók is milyen gyakran és előszeretettel használják.

Kantor és színészei – Négykezes a centenáriumról

Több változata is volt és legalább 2500-szor játszották a világ minden táján a Tadeusz Kantor által rendezett Halott osztály című előadást, de sosem lett belőle rutin, mindig érezték frissességét, folyamatosan fejlődésben volt a mára már emblematikussá vált produkció – erről mesélt Teresa és Andrzej Wełminski, az egykori krakkói Cricot2 színház két művésze, akik csütörtök este a […]

Terek és kultúrák összekapcsolása

Az Osonó Színházműhely legfontosabb célkitűzései között szerepel a különböző kultúrák összekapcsolása, sztereotípiák lebontása, a fiatalok felelősségtudatának fejlesztése. Ennek érdekében a társulat rengeteg időt tölt külföldön, Európa országaiban, Észak-Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Projektjeik és törekvéseik külföldön is sikeresek.

A felfokozott egymásra figyelés jegyében

Négykezes a vonósnégyesről A radio.string.quartet bécsi zenekar és a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál között látszólag kevés az összefüggés. Azonban csak látszólag. A nyitókoncert ugyanis tökéletesen rezonál a fesztivál által hirdetett törekvésekre: találkozás, játék, egymásra figyelés, harmónia, kísérletezés, vakmerőség, magabiztosság.

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér fesztiválnyitó tárlata a székkel és annak kérdéskörével játszik

Mi van a szék körül? Miért foglalkoztatja folyton a művészeket?

In/ Between Reflex(ions) – WORKSHOP – a Játéktér mentor-programjával

A Reflex3 reprezentatív színház előadások kínálata mellett fontosnak tartja biztosítani a fiatal színházi szakemberek, majdani szakírók jelenlétét a fesztiválon. Szakmai műhelye, az In/ Between Reflex(ions) lebonyolítására a Játéktér színházi folyóirat Mentor programját kérte fel.

Pont – itt vagyunk!

Egy PONT Európa kulturális térképén. Hiány és teljesség, tele- és fogyó hold, bekapcsolódás és kívül maradás. Színházi tükrözések. Reflexszerűen válaszolni a világ történéseire. PONT kezdünk.  

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda