Kollektív, mégis egyedüli

2015.03.28. | László Beáta Lídia

A Szentivánéji álom kapcsán az álom és valóság határvonalán felcsillanó szerelemre gondolunk, ami megváltoztat, szokatlan helyzetekbe kényszerít, a szeretett személy szolgájává bilincsel. A shakespearei vígjáték tökéletesen ragadja meg azt az életérzést, amikor harcolni kell. És mint kiderül, még csak ez sem elegendő, egy felsőbb hatalom beavatkozásának hiányában képtelen egy halandó lény társainak érzelmeit befolyásolni.

David Doiashvili határozottan nyúl a Szentivánéji álom szövegéhez, az első felvonás után a Nádasdy Ádám-fordítást felváltja Arany János szövege. Váltás az artikulációban, fokozódik az intenzivitás, és ahogy egyre mélyebbre ássuk magunkat az álmok világába,  bonyolultabbakká válnak a szereplők egymáshoz való viszonyai, ugyanakkor ösztönösebben, minden rációt maguk mögött hagyva cselekszenek.

Puck (Farkas Dénes) show man-ként működik, nem furfangos, világokat összekapcsoló manó, hanem különc, idegen tréfamester, aki minden zűrzavarért felelős. Látszólag érdektelenül tekinti a fiatal szerelmesek küzdelemit, viszont rezonál mozdulataikra, átérzi fájdalmukat, és olykor velük együtt létezik: szájharmonikával, dobbal, beatbox-al kíséri, egyengeti útjaikat.

A négy fiatal szerelmesben nehéz egyedi karaktervonásokat felfedeznünk – ők  a kollektív kétségbeesést, magányt, sikertelenséget, viszonzatlan szerelmet hordozzák. Az előadásban fontos szerepe van az élénk színeknek, a hanghatásoknak, a zenének és a mozgásnak, ugyanis ezekben rejlik az elfojtott ösztönöknek a felszínre buggyanása.

A Budapesti Nemzeti Színház előadása minimális díszletelemmel, – egy mozgatható, csapóajtókkal ellátott fekete fal, melynek hátoldala fémszínű cellákra emlékeztet –  ugyanakkor bonyolult technikai szerkezetekkel is dolgozik, szürreális megoldásokat alkalmaz: levegőbe röpíti a trónon ülő Theseust és Hippolytát. Akárcsak az álomban, a színpadon is összemosódnak  a különböző síkok, terek, gondolatok, érzelmek, ezt ellenpontozza a fényjáték, ami egyaránt sugallja az erdő, a misztériumok kísérteties és könnyed hangulatát, de rájátszik a csoda, a megfoghatatlan és megmagyarázhatatlan szerelem megjelenítésére is.

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda