Kampf, avagy karmesterjáték

2015.03.30. | Prezsmer Boglárka

A körülfogott világ, amiről a Kampf című előadás képet ad egy piros sávval keretezett térben bomlik ki. Nemcsak a figyelmet magára vonó vörös tiltó sáv, boksz-ring képez keretet az előadásban, hanem a karmester is, aki szemmel láthatatlan láncon, idegszálon mozgatja a tömeget.Fehér Ferenc koreográfus nem igyekszik történetet mesélni. Egyén és tömeg viszonyát a színészmesterség egyik kreatív játékára komponálja: a karmesterjátékra. A kiszolgáltatott, irányított szituáció számtalan játéklehetőséget kínál, ám ez a játék feszült és koncentrált fizikai színházzá válik, ahol az arc rándulása, a felszakadó kacaj és sikoly az emberi torzulás mozdulataiban sűrűsödik nehéz létállapottá. A kisgyermekes hivatalnok-jelmezt viselő tömeg helyzeteiben a mozdulatok megsokszorozódnak, felerősödnek, ebben a világban a szereplők könnyen egymás lábsurlóivá válhatnak.

A mindennapi gúnyolódástól, kíméletlen bosszantgatástól keretezett játszmavilágot egy óriás alak és a bohócos ruhára váltott tömeg lágyítja játékossá. Az óriás karmesterről lecsurog nagy nadrágja, hálósipkája – erejét csak akkor kezdjük komolyan venni, mikor puha pilleként rá ragad egy lány, akit, ha bátrabban megfújna, talán örökre elszállhatna a nagy szélben. Már nem dróton irányít a játékmester, a karmesterpálca a szél erejére cserélődik fel. A tömeg fennebb és fennebb tart. A hatalmas jelmezben egyszerre három emberfej vicsorít – a nagyember önmaga sárkányaként mozog. Majd újra a ranglétra kisembereit látjuk, ha viszketést is kapnak már egymástól, üvöltenek és megfulladnak, akkor sem képesek abbahagyni a játékot.

A nemzetközi hírnevű kortárs táncművész, Fehér Ferenc előadásait már ismeri a sepsiszentgyörgyi fesztiválközönség, a tavalyi Játék Évében két előadását is láthattuk: a Morgan and Freeman, egy életre keltett bábuval táncolt, míg a Tao Te két hallgatag férfi néma kötelékét mutatta be. Magyarországon jelenleg az egyetlen koreográfus, akinek kortárs táncszínházi fellépései kilencven százalékban külföldi színpadokon jönnek létre. A koreográfus az M-Studio színészeivel közösen hozta létre az összetett műfajú és sajátos mozgásvilágú táncszínházi előadást – 2014 novemberében a Kampf a Legjobb Táncszínházi Előadás Díját kapta a Független Színházak Országos Fesztiválján, Bukarestben.

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda