In/ Between Reflex(ions) – WORKSHOP – a Játéktér mentor-programjával

2015.03.18.

A Reflex3 reprezentatív színház előadások kínálata mellett fontosnak tartja biztosítani a fiatal színházi szakemberek, majdani szakírók jelenlétét a fesztiválon. Szakmai műhelye, az In/ Between Reflex(ions) lebonyolítására a Játéktér színházi folyóirat Mentor programját kérte fel.

Az angol nyelvű műhelyfoglalkozás résztvevői színháztudományi vagy esztétikai tanulmányokat folytató, írással foglalkozó hallgatók: bukaresti, marosvásárhelyi, kolozsvári és budapesti színházi egyetemekről. A Reflex3 előadásai és eseményei kapcsán a diákok különböző műfajokban írnak majd magyar, román és angol nyelven. A Mentor program keretében a mentorok nemcsak írásgondozással foglalkoznak, hanem a diákokkal közösen megvitatják, elemzik a látott előadásokat, annak tágabb kontextusát is megtárgyalva – részletezte  Boros Kinga, a műhely koordinátora. A szerb Sirály című előadás kapcsán például, Csehov drámáinak kortárs színrevitele, illetve a nézői tűréshatár is az előre megjelölt szempontok közt van, a Moliendo Café apropóján a román színház látványossága és a különböző nemzetiségű társulatok együttműködése is fontos, kifejtésre váró szempont. A színházi szakírás teoretikus és deontológiai kérdései is terítékre kerülnek.

A workshop idei mentorai: dr. Ramune Baleviciute a Vilniusi Színház- és Zeneakadémiáról, dr. Marco Galea a Máltai Egyetemről, Iulia Popovici színikritikus, az Observatorul Cultural hetilap szerkesztője, dr. Sebastian Vlad Popa, a Bukaresti Egyetem tanára, dr. Sebestyén Rita, a Játéktér színházi lap alapító-szerkesztője, az  Othernessproject egyik vezetője. Az elméleti, szakmai foglalkozások kiegészítéseként Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház színésze tart mozgás- és koncentrációs gyakorlatokat a workshop résztvevőinek.

A workshop létrejöttét a bukaresti Román Kulturális Intézet (ICR) támogatja.

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda