Felébresztik a bennünk élő gyermeket

2015.03.21. | Gy. Turoczki Emese

Kiskamaszoknak szól, de felnőtteket is elgondolkodtat, tulajdonképpen mindenkit önelemzésre késztet a Cimborák Bábszínház Kire ütött ez a gyerek című előadása. A Janikovszky Éva szövegeire épülő, hiánypótló produkció ötlete onnan származik, hogy az alkotók észrevették: a gyerekszínjátszók is milyen gyakran és előszeretettel használják. A kamaszodó, önmagát kereső gyerek kimondott és ki nem mondott gondolatait bontja ki az előadás, megmutatva, hogy a felnövéssel, felnőtté válással egyidőben mennyire elfogy a  családokból az odafigyelés.

Míg kicsi volt, mindig tudták épp kire hasonlít, de mióta kinőtte magát „ütődött, idétlen, nyegle, és nem lehet hozzá sem szólni”. Egyáltalán, kire ütött ez a gyerek? Ismerős helyzet a családok legtöbbjében. Nem véletlen hát, hogy a gyereket megszemélyesítő báb mozgatója, Péntek Zsuzsa, aki egyben a mesélő is, a közönség soraiból lép ki, bármelyik kiskamasz néző lehetne a helyében. A nézőtér kuncog, egyetért, felszisszen, és együtt érez vele. Hiszen a tinédzserek örökös gondjai bontakoznak ki a játék során a népszerű szerzőnő szerethető mondataiból. Hogyan viselkedik (nem megfelelően), kik a barátai (nem megfelelőek), hogyan öltözködik (nem megfelelően), mennyit ül a számítógép előtt (túl sokat) és egyáltalán, hogyan képzeli el az életét – megannyi kívülről jövő elvárás, amely az épp bontakozó, helyét és útját kereső törékeny egyéniséget próbálja helyretenni, irányítani. Holott, ő nem ilyen felnőtt akar lenni, de hogy milyen is, azt rap ritmusokra mondják-éneklik el a színészek. Jól irányított színházi pillanatokban jellemző felnőtt mondatokat hallunk: a „Bezzeg az én időmben” egyszerre szól az előadásban szereplő Gyerekhez, és szerte a világban a kiskamaszok nagy többségéhez. Róluk, ugyebár, mindenki jobban tudja, hogy milyenek és mit kellene tenniük. De ne féljenek a felnőttek, mondja a Gyerek! Ezzel a gondolattal zár az előadás, mert Ő igazából jól érzi magát, még ha ez nem is mindig látszik, és majd a maga kárán megtanulja, ahogyan kell, hogy milyen is az élet, de nem siet felnőni, de ha majd megtörténik, ez a kireütöttgyerek egészen biztos, hogy fog hasonlítani kicsit apára is, kicsit anyára is.

Nincs jobb és élvezetesebb nevelési eszköz, mint a jó gyerekszínházi előadás – fogalmaz a Nobel-békedíjas Malala Yousafzai az UNESCO Művész a békéért címet viselő nagykövete, gyermekszínházi világnap alkalmából közétett üzenetében. A mai nap azoké, akik felébresztik a bennünk élő gyermeket, azoké, akik tiszta szívükből szerelmesek a bábművészetbe – folytathatnánk Behrooz Gharibpour, iráni kurd bábművész bábszínházi világnapi gondolatával. A Cimborák Bábszínház kettős ünnepet tart a Reflex3 napjai alatt. A fesztivál kísérőprogramjaként, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak világnapján kamaszoknak kínálta előadását. Ezt követően a kisdiákok témába vágó drámafoglalkozáson vehettek részt, Prezsmer Boglárka drámapedagógussal. A szerepjátékok mellett a fiatalok a kulisszák mögé is betekinthettek, megismerkedtek a színészekkel, műszaki munkatársakkal, tisztázták a színházi fogalmakat, kipróbálták, milyen is a bábmozgatás. És talán a Gyerek jelenlétével kicsit magukat is jobban megértették.

A teljes világnapi üzeneteket letölthetik a Sajtószobából.

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda