Cimborák Bábszínház Sepsiszentgyörgy, RO

Janikovszky Éva: KIRE ÜTÖTT EZ A GYEREK?

Rendező: Nagy Kopeczky Kálmán
kamaszmonológ 10 éven felülieknek

Cimborák Bábszínház Sepsiszentgyörgy, Básbstúdió
03/20 péntek 17 óra
Játsszák: Péntek Zsuzsa, Gulácsi Zsuzsanna, Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Nagy K. Kálmán

Dramaturg: Nagy Lázár Kincső
Báb: Lenkefi Zoltán
Díszlet: Dávid Eszter, Péter Alpár
Animáció: Dávid Eszter
Zene: Ardeleanu Daniel, Kónya-Ütő Bence
Dalszövegek: Kónya-Ütő Bence

Janikovszky Éva művei nélkül a felnőttek talán már régen elfelejtették volna, milyen érzés gyereknek lenni. Semmi esetre sem könnyű, mert a felnőttekkel nehéz szót érteni. Tudjuk, hogy a kamaszkor az emberi élet legszebb, de egyik legnehezebb korszaka, sorsközösséget vállalunk a kamasz gyerekkel, akit a világ is kívülről szemlél: „Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok (…) Amióta nagy vagyok és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek.”

A nagykorúvá értett Cimborák Bábszínház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház különálló, saját műsortervvel rendelkező tagozataként 1998-ban jött létre. Célja, hogy a város és a környék gyermek- és ifjúsági közönségét művészi igénnyel készülő bábelőadásokkal lássa el. Törekvéseik továbbá a népmesék, néphagyományok kiemelkedő jelentőségének terjesztésére, ezek identitásformáló jellemzőjének, kultúraépítő és megőrző sajátosságának tudatosítására is kiterjednek. A társulat szakmai elismerésekkel is büszkélkedik, 2001 szeptemberében a II. Határon Túli Magyar Anyanyelvű Bábszínházak Fesztiválján, Nyíregyházán, a Nagy Kopeczky Kálmán által rendezett Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot, című előadás megkapta a Legjobb rendezői megoldások díját. 2002-ben a Király Kinga Júlia: Tejkút, című ugyancsak, Nagy Kopeczky Kálmán által rendezett előadással, az erdélyi bábszínházak közül, a Cimborák Bábszínház elsőként kapta a Nemzetközi Bábművész Szövetség egyik legrangosabb szakmai elismerését az UNIMA Kisdiplomát. 2014 októberében, a Kolozsváron megrendezett PUCK Báb- és Marionett Színházak Nemzetközi Fesztiválján, Benedek Elek: A szegény ember királysága című előadás, a hagyományok korszerű újjáélesztéséért kapott díjat.

Az erdélyi magyar színházat ma a szórakoztató és művészszínházi trendek egyeduralma jellemzi, repertoárjainkról hiányoznak a tizenévest is elevenen érintő társadalmi kérdések, elvétve kapnak helyet a konvenciószegő próbálkozások. A tizenévesnek ma nálunk színházba menni többnyire unalmas penzum. Bizonyíték erre a rengeteg szétröhögött, teleszemetelt délutáni bérletes diákelőadás.(…) agy-Kopeczky Kálmán rendezése finom jelzésekkel épít kusza, feszültségekkel terhes felnőttvilágot a Gyerek köré, olyat, amelybe, nem csoda, hogy nem siet belenőni. Önmagáért beszél, hogy szobájának két ajtaja van, és a család folyton átjár rajta, mintegy mellékesen szólva oda neki néha. (…) Az empátiának, szeretetteljes humornak köszönhetően, amely szerzőt és játszókat egyaránt jellemez, az eredmény mégis az, hogy az ötvenedik perc végére elfogadóbbak leszünk a rettenetes kamaszokkal, illetve a kibírhatatlan felnőttekkel szemben.
Boros Kinga, Játéktér

Az előadással a március 20-i Nemzetközi ASSITEJ Szövetség által kezdeményezett gyermek- és ifjúsági színház világnapját ünneplik.

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda