Átmenet a feketébe

24.03.2015. | Prezsmer Boglárka

A színház keretét ismét a létezés keretévé növeli egy erős és a színházi formákkal bátran fogalmazó produkció. A Reflex3 színpadán ismét egy olyan előadást láttunk, melynek van véleménye a világról. Szenvedélyesen állít. Nem kérdez, kijelent. Arról a világérzésről beszél, ami mélységesen foglalkoztatja, amit tragikusnak, elviselhetetlennek érez. Feszített műfaji szabályokat tart, és vallja, hogy a színpadon lévők élete nem vígopera, nem játék, hanem végállapot. Erőteljes provokációja eltalálja a nézőt.

Kokan Mladenović rendező és Gyarmati Kata dramaturg által Beaumarchais Sevillai borbély és Figaro házassága című szövegei alapján színpadra állított előadás egyfajta protestáló színház. A rendező szerint, egy mesét láttunk arról, hogy a helyi hatóságok felszólítására miként lehet operát csinálni egy drámai együttessel, valamint arról, hogy hogyan lehet a kultúra bármely formájával is foglalkozni a lepusztult, műveletlen országban. Valamikor Figaró forradalmat indított, az újvidékiek olvasatában viszont azt jelenti ki, hogy nem mer hinni semmiben, sem a változásban, sem a színházban, mert nincsen már benne életkedv. Mire mennénk a forradalommal? Figaró és népe csak arra vár, hogy rend legyen, de ha ennyi az életük, inkább ne is éljenek tovább. Ebben a felmutatott világban mindent eladnak, a lelkeket ugyanúgy, mint a gyárakat – éneklik, ordítják mikrofonjaikba a kőszobor szereplők, „az egész országot kifosztották rég, itt van a vég” – rímel az állapotra pontosan a kórus refrénje. Ebben a hazában csak a harcra van pénz, a szerelem angyalát háborúba küldik, a tisztaság liliomát fekete síri lepedőbe temetik. Senki nem az, aminek lennie kellene, és ahogyan az első felvonás papírmasinéria sem igazi, úgy üresedtek ki az alapértékeket hordozó emberek is. A pap, a tanár, az orvos, a politikus és színházigazgató sem igazi. „De ha mindenki játszik valamit, akkor mi mit játszunk?” – teszi fel nyugtalanító kérdését a darabban Rozinát alakító színésznő a második részben. A játék szó nem örömforrás már, hanem éppen a valóság minőségét kérdőjelezi meg.

Mielőtt meggyűlölném a színházat, elmegyek innen, hogy még szeretni tudjam azt – mondja Figaró. Fehér és fekete felvonásokat láttunk. Áriákat és songokat hallottunk. A fehér paródia és fricska is egyben. Az operajátszás stílustörténetének megannyi eszközét használó habos könnyedség pengeélesre vált, kíméletlen és pontosan komponált fekete képekre, melyek Bertolt Brecht és Robert Wilson színházát idézik. Csak a szélsőségesség meg a műfaji határok keresése a közös e két felvonásban. A közönségtalálkozón a színészek arról is mesélnek, hogy a két rész erőteljesen más játékstílust követelt tőlük, karakterformálásban és színészi állapotban is. Míg az elsőben bármi, és annak túlzása is belefért – megannyi elrajzolt, felnagyított és kitartott mozdulat, gesztus, hanghordozás mellett a biciklis villogó és a levegőből lógó rokokó szerelemi angyal nyilacskája, a fehér paróka és a gumiszív – addig a második rész hűvössége, érzelemnélkülisége, az elidegenítés eszközével megformált karakterek rendre a feloldozást és a reménytelenséget erősítették. Az első rész zenei világa Rossini paródia, a második részt pedig Irena Popović érzelmekkel teli kompozíciója, ami aggodalmat szül, és lázadást szít.

„Nem hiszek abban, hogy ebben az országban még létezik forradalmi potenciál. Az emberek apatikusak és demoralizáltak. Az a kevés ész, ami még volt, vagy külföldre menekült, vagy politikai pártok szolgálatába állt, és feladta az értelmetlen harcot. A színháznak azonban megmaradt a színpadon kimondott, nyilvános szó hatalma” – fogalmaz Mladenović.
Hosszan elkísér az Újvidéki Színház előadásának fináléja – a nézőre meredő, elszánt tekintetek és a színpadba késsel leszegezett papírok képe. Papírok, melyeken a város rendelete áll, miszerint a színház operát kell bemutasson. E kíméletlen indulat, a színészek ellenkezése a világgal való ellenkezéssé tágul. A feloldozás ezúttal elmarad.

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda