A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér fesztiválnyitó tárlata a székkel és annak kérdéskörével játszik

2015.03.19. | Prezsmer Boglárka

Mi van a szék körül? Miért foglalkoztatja folyton a művészeket?

Nyugvópont-e a szék, vagy csak alkalom arra, hogy megkeressük a nyugalmat?
Megálljunk, kiszakadjunk, odafigyeljünk. Megpihenjünk, kizökkenjünk, megnyugodjunk.
A szék, mint a megállítható sűrű idő pontja, önreflexióra ad lehetőséget. A szék elmélázás, visszatekintés az időbe. A szék befelé nézés, meglátás, nézőpont és támpont. A szék az idő. A szék hiánya – mindezek hiánya. A szék a kifeszített térben létező, az éppen összeálló.
A szék a töredezettség, apró részekre bontott gyermekkor, pontok a múltból, a földbe ragadtból.

Megállás, kiállás, kérdés, állítás. Ráfigyelés. Az embert a szék valamiért folyamatosan érdekli, fogalmaz Kispál Ágnes megnyitóbeszédében. A képzőművészt, a kiállítás ötletgazdáját már rég foglalkoztatja a téma. A vetített képeken saját gyűjteményéből is kapunk ízelítőt. A Példák nem univerzális székre című tárlat kapcsán a szék és a színház összefüggései is felsejlenek. Ionesco Székek című darabja juthat eszünkbe, Beckett vagy Brecht világa, vagy akár a fesztivál egyik meghívott darabja, a Moliendo Café. Székek nélkül bizonyos értelemben nem létezik színház. A székek jelképezik a nézőt, így a befogadói nézőpontot. Ehhez hasonlóan, Kisspál Szabolcs Holtpont című műve is egy bizonyos nézőpontból való rálátást követel: önmagunk precíz térbeli pozicionálását a mű megértése és befogadása érdekében – magyarázza. Hozzuk magunkat befogadói helyzetbe – hangolhatnánk össze a REFLEX3 nyugvópontra mutató eszmeiségével a tárlat gondolatiságát.

A New York-i MOMA, a bukaresti Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeum, a budapesti Ludwig Múzeum, illetve a kolozsvári SABOT Galéria gyűjteményeiből kínál alkotásokat a MAGMA. Köztük szerepel Joseph Kosuth emblematikus műve, a szótár munkák-sorozatból, az Egy és három szék című alkotás is. A konceptuális művészet reprezentatív alakjának alkotása már a művészettörténet részét képezi: a mű önmagát határozza meg azáltal, hogy az alkotója a valóságos széket, annak fényképét és szótári meghatározását rendeli egymás mellé. Hatalmi demonstráció, felfüggesztett hatalom vagy feszített, terheléssel átszőtt gondolatok kavarognak El-hassan Róza Feszített tárgyak sorozatának itt kínált darabja kapcsán. Történelmi utalás is a kiállítás a kalapács és csillag jelképekkel, a játékformák, fénypontok, a ki- és becsomagolható székek képe már- már előrevetítik a fesztivál második napjának kiállítását: a csomagember, a halott-színház gondolatiságára, Tadeusz Kantor színházi világára hangolhatnak rá.

A PÉLDÁK NEM UNIVERZÁLIS SZÉKRE tárlat kiállító művészei: Mike Ainsworth, El-Hassan Róza, Teodor Graur, KissPál Szabolcs, Joseph Kosuth, Dan Mihălţianu, Vlad Nancă, Pokorny Attila, Iván Puig és Sorin Neamţu.

A kiállítás a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál kísérőrendezvénye, 2015. március 19-től április 19-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között.

sticker

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
2015 MÁRCIUS | 18-31

Sepsiszentgyörgy | Románia
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Közönségtalálkozó | Miranda

Miranda

Miranda